Connect with us
Suzuki

Hírek

12 óra motorozás a jövőért – és egy élet a motorsportért

A kakucsi jótékonysági motorozás és Drapál emléktábla avatás beszámolója

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Augusztus legelső reggelén elrajtolt három kissrác a kakucsi versenypálya célegyenesében, hogy estig, 12 órán keresztül motorozzanak a nemes cél érdekében: súlyos beteg társukon szerettek volna segíteni a jótékonysági verseny keretében – és segítettek is, nem is keveset.

Mindeközben egy másik nemes kezdeményezés is révbe ért Kakucson: késő délután felavatták  és megkoszorúzták a boxok falán Drapál János emléktábláját, mellyel a legendás sportember halálának 25. évfordulójáról emlékezett meg a magyar motorsportot kedvelő és tisztelő társadalom.

Reggel nyolc óra után pár perccel indult útjára a “hármasfogat” a kakucsi célegyenes célvonaláról, Basky András, Lajosmizse polgármesterének zászlólendítésére. A versenyzőpalánták úgy iramodtak neki, mintha csak a GP-t néznénk a tévében vasárnap délután: megalkuvást nem ismerve, teljes erőbedobással, mintha nem is 12 órás motorozásról lenne szó, hanem 12 körösről. Nos, ezekben a pillanatokban Drapál János példája jutott eszembe, aki ugyanígy versenyzett minden alkalommal, még akkor is, amikor már nem kellett mit bizonyítania. Persze, ezek a srácok még közel sincsenek ilyen magasságokban, de nagyon jó úton haladnak afelé, hogy egyszer a (magyar) motorsport kiemelkedő egyéniségei lehessenek. Mindehhez nem csak a pályán nyújtott teljesítményük járul hozzá, hanem (sport)emberi magatartásuk is: az ember úgy segít, ahogy tud – Laczkó Máté, Gyenis Gábor és Gyenis Áron motorozni tud, nem is akárhogyan. Az ifjú versenyzők még a kora esti órákban is éppoly’ odaadással húzták a gázt, mint a rajt utáni körökben, persze ekkorra már cserélgették egymást a pályán, de ez mit sem von le érdemeikből.


A rajt pillanata: Basky András, Lajosmizse polgármestere elindítja a “futamot”


Még egy belépő áráért bárki kipróbálhatta a versenypályát – miközben az egyik srác folyamatosan körözött

Basky András polgármester úr elmondta, hogy Lajosmizsén voltak már megmozdulások Kolcsár Zsoltika megsegítéséért, de motoros jótékonysági még sosem. Egyedülállónak és nemes gesztusnak nevezte az eseményt, és így is van: nem sok gyereknek jutna eszébe hasonló szép dolog, ugyanakkor köszönet illeti a rendezvény megvalósítóit is. Életre hívták azt, amit a srácok megálmodtak, hogy segíthessenek Zsoltikán. Segítettek is jó páran, már délelelőtt folyamatosan szállingóztak lefelé a motorosok a kakucsi hídról a pálya irányába, hogy befizetve a belépőt hozzájáruljanak a súlyos beteg kisfiú gyógyulásához. Ők még egy jegy áráért a pályán is motorozhattak, húsz percenként váltották egymást az utcai motorosok, a talmasulis kissrácok és a robogósok. Jó volt látni, ahogy szépen telítődik a parkoló és hogy sorban állnak a vasak a pályára gurulásnál – a motorosok összetartanak a bajban is… Reggeltől estig a folyamatos pályamotorozást – a Drapál-koszorúzás kivételével – csak Szőllősi Pepe streetfighter bemutatói szakították meg, az első show egy órakor. A másodikat előrébb hozták a szervezők, mivel kilátogatott a helyszínre Zsoltika is édesanyjával, úgyhogy ekkor nekik is motorozott Pepe. A “betyár-fighter” kiszolgálta a közönséget, egyeseket elég rendesen – akik fel mertek ülni mögé…


Szőllősi Pepe két streetfighter show-t is bemutatott


A bal szélen a “speaker” szerepében Kőváry Barna, jobb oldalon a főszervező, Laczkó Lajos

Majd a késő délutáni órákban Pepe után Pepi is megérkezett, Böröczky József egyenesen az Eurosport Superbike VB közvetítéséből csöppent a KakucsRingre, ahol megindító beszéde elején (lásd Pepi beszédét a lenti videón) azonnal meghívta az egybegyűlteket az augusztus 11-i Drapál János megemlékezésre a Hungaroringre. A motorsport-rajongó humorista köszönetét és elismerését fejezte ki a fiatal generációnak és segítőiknek, a szülőknek, akik ezt a megható kezdeményezést kitalálták, illetve véghezvitték. Méltatta Drapál János és a többi magyar toronymagas egyéniség munkásságát és hozzátette, hogy reményei szerint majd ez az új generáció is hasonló teljesítményekkel ajándékozza meg a magyar motorsportot. Pepi után Drapál János fia, Drapál Ferenc köszönte meg, hogy itt is megemlékeznek édesapja nagysága előtt. “Fecó” is bízik az ifjú magyar tehetségekben és a Drapál név visszatérését a versenypályákra sem tartja elképzelhetetlennek – bár “Jancsit” biztosan nem helyettesítheti egy újabb Drapál sem, mert Vörös János szavaival élve: “halála a magyar sportélet pótolhatatlan vesztesége” – immáron 25 éve vagyunk egy ilyen volumenű sportemberrel szegényebbek – köszönjük azoknak, akik ezt nem felejtették el, eljöttek és megemlékeztek, illetve akik gondoltak Kolcsár Zsoltikára is.


Gyenis Gábor, Gyenis Áron és Laczkó Máté megkoszorúzzák az új Drapál emléktáblát


Böröczky Pepi és Drapál Fecó egyaránt az utánpótlást méltatta


“A gyerekekben tovább élsz….”

 

Böröczky József megemlékezése
Beszélgetés Drapál Ferenccel

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending