Csatlakozz hozzánk

Hírek

10 dolog, amit a kötelezőről tudni kell

Ha már kötelező a biztosítás, akkor csináld okosan – 10 tippel segítünk

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Forrás: K&H

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden gépjármű tulajdonosnak vagy üzemben tartónak kell kötnie, ha a forgalomban részt kíván venni. A biztosítást azért teszi kötelezővé egy törvény, hogy mindenképpen megtérüljenek azok a károk, amelyeket a gépjárműveinkkel esetleg másoknak okozunk.

Végső soron tehát mindannyiunk érdeke, hogy az utakon közlekedő minden gépjármű rendelkezzen kgfb-vel. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót a “kötelezővel” kapcsolatban, amelyekre ha odafigyelsz, nincs miért aggódnod.

A legfontosabb tudnivalók

1.    Autó vásárlásánál a biztosítási kötelezettség az adásvételi szerződés hatálybalépésének a pillanatában kezdődik!
2.    Gondoskodni kell arról, hogy kötelező díja mindig időben be legyen fizetve. 60 napos csúszás – nemfizetés – után törlik a szerződést, és erről további 30 napon belül küldenek értesítést. Ez legjobb esetben is több mint két hónapot jelent, ami után viszont fedezetlenségi díjat kell fizetni a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) kártalanítási számlájára. Ennek napidíja általában magasabb, mint a „normál” biztosítási díj. (Lásd a mellékelt ábrát.)


Bár motorra elviselhetőbb, azért ha nem muszáj, ne fizessünk “feddíjat”

3.    Az úti okmányok mellett mindig legyen kéznél a baleseti bejelentő lap!
4.    Az adatok pontos megadása és az adatváltozások bejelentése nagyon fontos! Ma már egységes elektronikus Kártörténeti Nyilvántartás alapján történik a bonus-malus besorolás. Ha például biztosítóváltáskor nem egyeznek az adatok – például egy nem bejelentett költözés vagy névváltozás miatt -, az megnehezítheti a teljes kártörténet kirajzolását, ami a jól megérdemelt bonus kategória elvesztését jelentheti.
5.    Ha a biztosítód valamiért megkeres, például adategyeztetés céljából, akkor reagálj időben! A bonus-malus adategyeztetési folyamatban például gyakran csak 8-10 nap áll rendelkezésre a válaszra, hogy a bonus megmaradjon.

Mire kell figyelni biztosításkötésnél?

6.    Tartsd fejben, hogy mikor kötötted a biztosítást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy novemberig kell várnod, hogy kedvezőbb feltételekkel újraköthesd azt. A kgfb szerződést évfordulóra lehet felmondani, az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal, írásban. 
7.    A bankok és biztosítók többsége kedvezménnyel jutalmazza a kgfb szerződőket. Jelentős dijkedvezményt kaphat például, aki több szerződést is köt, folyószámlájával vagy más biztosítással is rendelkezik ugyanott, vagy esetleg több gyermeket nevel. Ismerd meg és használd ki ezeket a kedvezményeket!
8.    Ha gyorsan fel szeretnéd mérni a biztosítások ajánlatait, egyre több online összehasonlító oldal közül válogathatsz. Ha megtaláltad a megfelelő ajánlatot, ne felejtsd el ellenőrizni az adatokat a biztosítók saját honlapjain is, ahol fontos részletekre, további kedvezményekre bukkanhatsz. Ráadásul a biztosítók közvetlen, direktbiztosítási szolgáltatásain keresztül azonnal megkötheted a szerződését az interneten is.
9.    Ha esetleg van biztosítási ügynököd, akivel korábban kapcsolatban álltál, érdemes kikérni a tanácsát. A jó szakember ismeri a legfrissebb változásokat, kedvezményeket, és a mindenkori ügyintézést is sokkal kényelmesebbé teszi.

Külföldön:

10.    Külföldi káreseményt a hazaérkezést követő 5 munkanapon belül kell bejelenteni. Szerencsés esetben a külföldi felelősségbiztosítónak van magyarországi kárrendezési megbízottja, és ott ez megtehető, egyéb esetben a MABISZ Kárrendezési Irodát kell megkeresni.

Mit kell tudni a K&H-ról?

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások,  hitelek,  bankgaranciák,  bankkártya  szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending