Csatlakozz hozzánk
LOTUS TALMA

Hírek

10 dolog, amit a kötelezőről tudni kell

Ha már kötelező a biztosítás, akkor csináld okosan – 10 tippel segítünk

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Forrás: K&H

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden gépjármű tulajdonosnak vagy üzemben tartónak kell kötnie, ha a forgalomban részt kíván venni. A biztosítást azért teszi kötelezővé egy törvény, hogy mindenképpen megtérüljenek azok a károk, amelyeket a gépjárműveinkkel esetleg másoknak okozunk.

Végső soron tehát mindannyiunk érdeke, hogy az utakon közlekedő minden gépjármű rendelkezzen kgfb-vel. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót a “kötelezővel” kapcsolatban, amelyekre ha odafigyelsz, nincs miért aggódnod.

A legfontosabb tudnivalók

1.    Autó vásárlásánál a biztosítási kötelezettség az adásvételi szerződés hatálybalépésének a pillanatában kezdődik!
2.    Gondoskodni kell arról, hogy kötelező díja mindig időben be legyen fizetve. 60 napos csúszás – nemfizetés – után törlik a szerződést, és erről további 30 napon belül küldenek értesítést. Ez legjobb esetben is több mint két hónapot jelent, ami után viszont fedezetlenségi díjat kell fizetni a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) kártalanítási számlájára. Ennek napidíja általában magasabb, mint a „normál” biztosítási díj. (Lásd a mellékelt ábrát.)


Bár motorra elviselhetőbb, azért ha nem muszáj, ne fizessünk “feddíjat”

3.    Az úti okmányok mellett mindig legyen kéznél a baleseti bejelentő lap!
4.    Az adatok pontos megadása és az adatváltozások bejelentése nagyon fontos! Ma már egységes elektronikus Kártörténeti Nyilvántartás alapján történik a bonus-malus besorolás. Ha például biztosítóváltáskor nem egyeznek az adatok – például egy nem bejelentett költözés vagy névváltozás miatt -, az megnehezítheti a teljes kártörténet kirajzolását, ami a jól megérdemelt bonus kategória elvesztését jelentheti.
5.    Ha a biztosítód valamiért megkeres, például adategyeztetés céljából, akkor reagálj időben! A bonus-malus adategyeztetési folyamatban például gyakran csak 8-10 nap áll rendelkezésre a válaszra, hogy a bonus megmaradjon.

Mire kell figyelni biztosításkötésnél?

6.    Tartsd fejben, hogy mikor kötötted a biztosítást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy novemberig kell várnod, hogy kedvezőbb feltételekkel újraköthesd azt. A kgfb szerződést évfordulóra lehet felmondani, az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal, írásban. 
7.    A bankok és biztosítók többsége kedvezménnyel jutalmazza a kgfb szerződőket. Jelentős dijkedvezményt kaphat például, aki több szerződést is köt, folyószámlájával vagy más biztosítással is rendelkezik ugyanott, vagy esetleg több gyermeket nevel. Ismerd meg és használd ki ezeket a kedvezményeket!
8.    Ha gyorsan fel szeretnéd mérni a biztosítások ajánlatait, egyre több online összehasonlító oldal közül válogathatsz. Ha megtaláltad a megfelelő ajánlatot, ne felejtsd el ellenőrizni az adatokat a biztosítók saját honlapjain is, ahol fontos részletekre, további kedvezményekre bukkanhatsz. Ráadásul a biztosítók közvetlen, direktbiztosítási szolgáltatásain keresztül azonnal megkötheted a szerződését az interneten is.
9.    Ha esetleg van biztosítási ügynököd, akivel korábban kapcsolatban álltál, érdemes kikérni a tanácsát. A jó szakember ismeri a legfrissebb változásokat, kedvezményeket, és a mindenkori ügyintézést is sokkal kényelmesebbé teszi.

Külföldön:

10.    Külföldi káreseményt a hazaérkezést követő 5 munkanapon belül kell bejelenteni. Szerencsés esetben a külföldi felelősségbiztosítónak van magyarországi kárrendezési megbízottja, és ott ez megtehető, egyéb esetben a MABISZ Kárrendezési Irodát kell megkeresni.

Mit kell tudni a K&H-ról?

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások,  hitelek,  bankgaranciák,  bankkártya  szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending