Connect with us
just1 mx
Suzuki

Blog

Mire számíthatunk 2016-ban? A motoripar trendjei – 2. rész

Túraendurós robogók, elfékezhetetlen ABS, okostelefonos összeköttetés…és egyáltalán, mi a helyzet az elektromos motorokkal?

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Szöveg: Kiss Márk Képek: gizmag

Az első részben három aktuális trend került szóba, a turbó és kompresszor, az “extrém” superbike-ok, valamint a kisköbcentis “közepes” motorok. Innen folytatjuk…

“Adventure” robogók

Amikor már azt hittük, hogy mindent láttunk, az EICMA-n két új keletű tanulmányt is bemutattak: a Honda City Adventure-t és a Vertigo Ursus-t, amik új piaci szegmenst nyitnak.


Automataváltós robogó lesz, tipikus robogós üléspozícióval. Az ülés alatt rakodóhely, és nem csak az aszfalton lesz képes közlekedni. Integra vázra épül a robogó, és 750 köbcentis, kéthengeres motor  műanyag külső alatt – 2017-ben fog piacra kerülni.

Egy ehhez hasonló tanulmányt mutatott be a Vertigo, egy új spanyol cég, ami főleg triál motorokra specializálódott, és Dougie Lampkinnel működik együtt, aki nem kevesebb, mint 12 triálos világbajnoki címmel rendelkezik.

Az Ursus-t nem övezte nagy figyelem az EICMA-n, a Vertigo azonban azt mondta, hogy a tömeggyártás folyamatban van. Az alap tanulmány hasonló a Honda City Adventure-höz, egy robogó-szerű, automata robogóhoz, amibe 125-600 köbcentis motorok lesznek rendelhetők, és pletykák szólnak egy kétkerék meghajtású modellről is.

A túraendurók roppant népszerűek az egész világon, így tehát nem csoda, ha a robogós világ is belekóstolna a divatos kategóriába, ezáltal egy új (újabb “Adventure”) piaci szegmenst hozva létre.

Kanyar ABS

Csupán 2 éve, hogy ezt az új technológiát bemutatták az S1000RR-ben, a BMW Motorrad és a Bosch kooperációjában kifejlesztve. 2015-ben jó néhány szupersportmotorban már megtalálható volt a Bosch kanyarkövető ABS-e, értelemszerűen különböző marketing-neveken.

Különböző érzékelők adatait feldolgozva a központi egység kiszámolja, hogy mekkora erőt kell kifejteni a fékre, és hogy mi az ideális fékerő-elosztás az első és hátsó fékek között. Így a pilóta teljes erővel beránthatja az első féket akár a kanyar közepén is. Ami eddig igen veszélyes volt, az most már nem az, méghozzá a motorvezető tapasztalatától függetlenül.

A rendszer sajnos(?) még nem verseny-certifikált, máskülönben már láttuk volna a Superbike-ban. Ott még mindig az “emberi tényezőre” van szükség ahhoz, hogy a legjobbat hozzák ki a féktávból Az azonban nem kérdés, hogy az utcai motorozás közben egy kanyarban elkövetett vészfékezés akár élet és halál között is dönthet.

Éppen ezért a Bosch kanyarkövető ABS 2015-ben már jó pár másik motortípusban is megtalálható volt (mint például a KTM Adventure és SuperDuke-ban, a Ducati Multistradában és a BMW S1000XR-ben). Ahogy a rendszer egyre elérhetőbbé válik árban, minden bizonnyal egyre több modellben meg fogjuk találni, lévén a lassabb, gyengébb motorok is profitálhatnak a rendszer képességeiből.

Okostelefon-integritás

Ahogy az lenni szokott, az első motorok ilyen jellegű tulajdonságokkal a superbike-ok voltak. Az egyik példa a Yamaha legújabb R1-ese, amin a pilóta több dolgot is elérhet az okostelefonjáról, tabletjéről.

Ez a trend 2015-ben is folytatódott, amikor egy új rendszert láthattunk a Piaggiótól. A Multimedia Platform nevet viselő extra jó pár modellhez elérhető, amit az EICMA-n mutattak be: Piaggio, Aprilia, Moto Guzzi és Vespa. A Piaggio esetében a program segítségével nem lehet hozzápiszkálni a motor beállításaihoz, ugyanakkor a telefonunk egy másodlagos kijelző funkcióját töltheti be, és 1-2 extra funkcióra is képes, mint például útrögzítés, vagy annak a helynek a mutatása, ahová leparkoltunk a motorunkkal.

A Yamaha nemrég mutatta be a My Garage appot, ahol a vásárló saját maga állíthatja össze a motorját, és rendelheti is meg azt online (három különböző verzió érhető el: az MT, a Supersport és az ún. Sport Heritage modellcsaládok).

Ez a trend is bővülni fog 2016-ban, és minden bizonnyal az okos eszközök egyre szélesebb körű felhasználása lesz a gyártók egyik fő célja.

És a végére a legfontosabb: az elektromos motorok

A következő forradalom minden bizonnyal az elektromos motorozás lesz, bár azt el kell ismerni, hogy a folyamat nagyon lassú. A legutóbbi EICMA show-n megtudtuk, hogy a nagy gyártók egyelőre nem hajlandók alkalmazni az elektromos hajtóművet. A legnagyobb volumenű nemzetközi motorkerékpár kiállítás egyértelműen a benzinüzemű gépek egyeduralmáról szólt (ahol az európaiak mellett az ázsiai gyártók is megmutathatták, hogy mit fognak a jövőben piacra dobni).


Ennek az ódzkodásnak persze jó oka van, mivel a jelenleg elérhető akkumulátor-technológia még nem képes olyan távolságot és újratöltést biztosítani, ami vetekedhetne a belsőégésű motorokkal. Egy elektromos túramotor egyelőre nincs megvalósítható állapotban, mivel a szegmens most még csak drága, ingázó motorokat készít. Az elektromos forradalom addig várat magára, amíg az elektromos rendszerek nem fejlődnek (ki).

A Victory ennek ellenére bemutatta az elektromos utcai motorját, az Empulse TT-t, amit még Milánóban sem láthatott a nagyérdemű. Ott egyedül a TT Zero volt megtalálható a gyártó cég kiállító standjának egyik elrejtett szegletében…

A Harley-Davidson LiveWire tanulmánya már megjelenik a kiállításokon, sőt, próbakörre is el lehet vinni, a cég azonban még nem áll készen sem a tömeggyártásra, sem a marketingre. A cég elnöke, Matt Levatich szerint a technológia még túl drága, rövid a hatótávolsága, és nem fogják gyártani, amíg a következő generációs akkumulátorok piacra nem kerülnek.

Ha az európai gyártókról beszélünk, a BMW és a KTM vezeti az elektromos motoripart. A BMW gyártja a C-evolution robogót, és a világ némely piacán már árulja is; nemrégiben jelentette be az eRR superbike tanulmányt is, amiről egyelőre semmiféle gyártási információnk nincsen.


A KTM a Freeride elektromos motorokra tette le a voksát, és a motocross, enduro és az utcai supermoto szegmensben is próbálkozik. Sajnos azonban itt is megvannak a korlátok: kis hatótávolság és relatív magas ár, tehát ezek még mindig igencsak drága játékok.

A többi európai cég még nem mutatott be semmiféle elektromos eszközt, kivéve a Piaggio hibrid Mp3 háromkerekűjét. Ugyanez mondható el a japán gyártókról is, akik az elmúlt évtizedben tucatjával ontották magukból a tanulmány motorokat, de egyikük sem jött ki egy végleges, gyártásra szánt modellel.

Ahogy a világ egyre inkább “rájön” a fosszilis üzemanyagoktól való függőségére, az amerikai elektromos motor gyártók, mint például a Zero előnnyel indulhatnak, mivel már jó néhány modellje a piacon van. Nem kétséges, hogy csak idő kérdése, mielőtt további modellek is a piacra kerülnek, de az sajnos(?) biztosnak látszik, hogy ez az idő nem fog egyhamar bekövetkezni.

Forrás: gizmag

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending