Connect with us
just1 mx
Suzuki

Vezetéstechnika

Heti Hetes – Hogyan viselkedj egy “tailgaterrel”?

Dobjunk rájuk atomot. Ha az éppen nincs nálad, mondogasd: szuszááá…

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

– “Heti hetes” néven sorozatot indítottunk, melynek keretein belül minden héten körbejárunk egy témát, hét pontba foglalva. A célunk ezzel, hogy könnyen áttekinthető és emészthető formában beszéljünk fontos, hasznos dolgokról. Ha eszedbe jut olyan téma, amelyről szívesen olvasnál e keretek között, javaslataitokat várjuk: info@tesztmotor.hu

Hogy kik is azok a tailgater-ek? Magyarul nem igen van rá megfelelő kifejezés, de körülírható. Ők azok, akik brahiból a seggedbe állnak úgy, hogy már a frász kerülget. Ők azok akik kikerülhetnének, de inkább téged zaklatnak, senki sem tudná megmondani miért. Követnek, veszélyes helyzeteket idéznek elő amikből könnyen lehet akár baleset is, de ők erre magasról tesznek sőt, még téged hibáztatnak a puszta létezésedért, vagy amiért az úton közlekedsz. Viselkedésük érthetetlen, közlekedési moráljuk felháborító. Igazi agyhalottak.

Mint ez is:

Sajnos nem tudod megváltoztatni néhány vezető hozzáállását, viszont meg tudod magad óvni. Lássuk hogyan.

1. Ellenőrizd a sebességed.
Ha az autók gyakran vannak a szélárnyékodban, akkor valószínűleg nem az elvárt sebességgel közlekedsz. Ha nem tudsz gyorsabban haladni mert számodra nem barátságosak a körülmények, viszont a tempód növeli a rád tapadás veszélyét, inkább egy másik útvonalat célszerű keresned, ahol biztonságban tudsz haladni, és nem tartod fel a forgalmat. Azért nem kell tövig húzni, hogy megmutasd hogy te aztán tudsz ám hasítani, majd az első viharos széllökés átdob a másik sávba. A gyökereknek sem kell megmutatni, hogy hatszor legyorsulnád őket, elég ha te tudod és mosolyogsz egyet a bajcod’ alatt.

2. Engedd el…
Ha egyértelmű jeleit látod, hogy a sofőr rád tapadt mint a zuhanyfüggöny a vizes seggedre, keress egy biztonságos helyet ahova félre tudsz húzódni, és engedd el. Had menjen az Istenbarma. Tudom nehéz ez egódnak, de jobb elkerülni a további konfliktust, és egyben maradni, mint a nap további részét gőzölögve, vagy a kórházban tölteni.

Ez se nagyon normális:

3. Próbáld növelni a követési távolságot.
Az általános reakció a tailgaterekre, hogy gyorsítunk és megpróbálunk eltávolodni a lökhárítójától, ami igazából rendben is lenne, de ezt általában az a bunkó reakció követi, hogy ő is felgyorsít és ott vagytok ahol a part szakad. Inkább lassíts le. Ne annyira, hogy felbosszantsd, hanem csak hogy szerezz egy kis helyet magad előtt, ami jól fog jönni egy váratlan helyzetben.

4. A szándékaidat közöld minél hamarabb.
A legtöbb motor hátsó féklámpája nem kimondottan figyelem felhívó, de növelheted a hatékonyságát, ha mondjuk kétszer-háromszor megvillantod mielőtt csökkented a sebességed. Nem kell fényjelekkel elmorzézni, hogy mit gondolsz róluk. Szintén, minimum 3-4 másodperccel korábban kapcsold be az irányjelzőt, mielőtt elkezded a félrehúzódást, hogy a mögötted lévő autósnak legyen elég ideje észrevenni.

5. Helyezkedj jól és figyelj.
Célszerű úgy helyezkedni a sávodban, hogy a lehető legjobban lásd mi történik előtted, és a mögötted, ezáltal korábban észre tudod venni az esetleges bajt és szépen lassan tudsz lassítani, vagy gyorsítani, mikor mire van szükség. Amikor megállsz egy lámpánál tartsd a szemed a visszapillantón és villogtasd a féklámpád. Próbálj a sáv jobb vagy bal oldalára helyezkedni, hogy el tudd engedni azt az állatot aki versenypilótának képzeli magát, ha már nincs más megoldás és te már nem tudnál megállni időben.

Már nem is tudok ezekre mit mondani…

6. Csak lazán.
Ez a legfontosabb. Az ember néha idegességében követ el hibákat, és jobb ha te nem veszted el a józan eszed, ha már neki nincs. Annak ellenére, hogy mennyire utáljuk a tailgatereket az okos motorosok nem hagyják kihozni magukat a sodrukból, helyette olyan stratégiát alkalmaznak a háborúban, hogy az ilyen barmokat megfosszák az élvezettől. :)

7. Légy dinamikus.
Ha máshogy nem tudod lerázni őket, és érzed, hogy vérszemet kaptak, menj előre. Mivel Te motorral sokkal kisebb helyen elférsz, gyorsan megelőzhetsz pár előtted haladó autóst, beállhatsz normális tempóba, és talán ők már nem elmebetegek és rendes követési távolságot fognak tartani mögötted.

Tudom, hogy nagyon nehéz nyugodtan kezelni bizonyos szituációkat, hatalmas önuralom, és higgadtság kell ahhoz, hogy az úton elviseljük a sok szerencsejátékon nyert jogosítvánnyal vezető ízeltlábút. De sokszor az a legjobb megoldás ha magunkban káromkodunk, és inkább hagyjuk elúszni a dolgot. Ezek sajnos nagyobb kárt tudnak bennünk tenni mint mi bennük. Ha háborút nem is, de a csatát megnyerhetjük. ;)
Amúgy meg ránk úgyis jobb nők tapadnak mint rájuk! Lehet, hogy pont ez fáj nekik… :D

írta: B. Bence és B. Évi.

Ha szeretnéd gyakorolni a fékezés, elkerülés, gyors irányváltás különféle technikáit, gyere el a következő TesztMotor Tréningünkre, és jó hangulatban, személyre szabottan megtanulhatod vagy rögzítheted a csontjaidban velünk ezeket a dolgokat.

További Heti Hetesek:

Hogyan kanyarodj biztonságosan?
Hogyan legyünk láthatóbbak?
Hogyan vásárolj bukósisakot?
Hogyan motorozz esőben?
Hogyan túrázzunk?
Hogyan közlekedj vadveszélyes helyeken?
Hogyan legyünk jó utasok?

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending