Connect with us
Suzuki
just1 mx

Biztonság

Heti hetes – Hogyan legyünk láthatóbbak?

7 ötlet, hogy jobban észrevegyenek az utcán motorozás közben

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

A kereszteződések a legveszélyesebbek egy motoros számára. A balesetek száma főleg azért itt a legnagyobb, mert nem látják a motorost, vagy nem tudják rendesen felmérni a sebességet vagy távolságot. Íme néhány tipp amelyekkel könnyebben, jobban észrevehetőek lesztek a kereszteződésekben.

– “Heti hetes” néven sorozatot indítottunk, melynek keretein belül minden héten körbejárunk egy témát, hét pontba foglalva. A célunk ezzel, hogy könnyen áttekinthető és emészthető formában beszéljünk fontos, hasznos dolgokról. Ha eszedbe jut olyan téma, amelyről szívesen olvasnál e keretek között, javaslataitokat várjuk: info@tesztmotor.hu

1. NE REJTŐZKÖDJ!

Úgy helyezkedj a sávban, hogy az autósoknak nyílt kilátásuk lehessen rád. Ez persze nem jelenti azt, hogy az előtted levő autósra úgy ráállj, hogy beterítsd a hátsó szélvédőjét.
Sőt! Állj minél távolabb a hátsó lökhárítótól és a felezővonalat se érintsd. Adj helyet magadnak. Így frankón biztos lehetsz abban, hogy a sávban közlekedők, vagy azon áthaladók jól láthatnak.

Na mit lehet messziről is észrevenni szürkés időben rossz látási viszonyok között? Persze, hogy a sárga hátizsákot!

2. MOZOGJ A SAJÁT SÁVODBAN!

Még akkor is ha tisztán látható vagy, ne feltételezd, hogy a vezetők is látnak. Az emberek javarészt azt látják amit felfognak, és egy motorkerékpáros látványa még akkor is ha a sofőr rád néz, nem mindig jut el a tudatáig. A „rád néz de nem lát”, a csőlátás miatt van, ahol az álló tárgyak eltűnnek ha mozgó háttér veszi körül, legyen az például egy hatalmas forgalom. Tegyél róla, hogy folyamatosan lásson a vezető ha felé közelítesz. Azt viszont ne felejtsd el ha a járművezetők látnak is, nem tudják pontosan megítélni a sebességedet és a  távolságodat, mivel egy motorkerékpárnak viszonylag keskeny az elülső felülete.
Az egyik trükk az, hogy mozogj a sávodban amikor megközelíted a járművezetőket a kereszteződésekben, hogy láttassad a motor nagyobb felületét, tehát az oldalát.
Mozogj jobbra-balra, hogy a fényszóróid a vezető látóterében feltűnést keltsenek. Nem kell megőrülnöd, ne állj neki driftelni, csak néhányszor jobbra és balra döntsd el a motort. De természetesen csak akkor csináld ezt, ha biztonságos.

Láthatósági színű hátizsákok és esővédőkért katt ide!

3. ÖLTÖZZ LÁTHATÓSÁGI SZÍNEKBEN!

A legokosabb döntés amit egy motoros megtehet, hogy színes, vagy világos, fényvisszaverő felszerelést visel. Ez rendkívül vonzza a figyelmet, és könnyebb megkülönböztetni a forgalmas háttértől. Ez természetesen vonatkozik a bukósisaktól kezdve a kabátra, mellényre, ami mindenképpen tartalmazzon fényvisszaverő betéteket, hogy gyenge fényviszonyok közt is jól látható legyen. Nem kell karácsonyfának öltözni, ne értsd félre, de sokkal jobban fel tudod hívni magadra a figyelmet egy ilyen láthatósági színű cuccban.


ICON CONTRA KABÁT Látható a képen, amely éjjel-nappal jól látható

4. NE BÍZD MAGAD A HANGRA!

Az igaz, hogy a hangos kipufogók figyelemfelkeltőek, de a hangzás nem megbízható, mert pontosan nem tudja „elmondani” a vezetőnek hogy hol vagy. Hiszen a kipufogócsövek a zaj nagyrészét hátrafelé küldik, nem pedig előre, ahol többnyire a veszélyes zóna van. Egy kürt használata ugyanolyan hatékony és sokkal kevésbé bosszantó mások számára, arról nem is beszélve, hogy az autós működő klímával, felhúzott ablakkal, zenét hallgatva, vagy telefonálva autózik és így a kipufogód hangja még inkább nem jut el az agyáig.
CR-T rendszerű MotoGP hangú kipufogókat itt találtok: scproject.hu

5. LÉGY RÉSEN!

Még ezen óvintézkedések alkalmazása után is valószínűleg találkozni fogtok olyan vezetőkkel, akik ész nélkül, vagy gyakorlatlanul közlekednek. A hiányos mentális képességű sofőrök miatt érdemes mindig készenlétben állni, óvatosan megközelíteni a járműveket, és gyorsan, ügyesen reagálni, hogy elkerüljük a baleseteket. Van olyan is, aki aktívan keresi a bajt, ezért mindig lassíts ha megközelítesz egy kereszteződést, még ha úgy is gondolod, hogy minden rendben van.
Kereszteződésben ha lehet ne előzz, mert tuti a kocsisorból valaki balra akar majd fordulni! (Lásd Rékasi Károly esetét!)

6. TÜKÖRBEN MINDIG VEDD ÉSZRE AZT, HOGY LÁTNAK-E!

Mindig győződj meg róla, hogy az autó vezetője lát-e téged a visszapillantó tükörben! Ha észrevett, akkor jó eséllyel nem fog “megtámadni”, de ha azt se tudja, hogy elindult otthonról csak bambul előre, akkor nagyon óvatosan közelítsd meg és csak akkor előzd, ha sok helyed van kivitelezni az előzést. Ha lehúzódik, biztos lehetsz abban, hogy észrevett, ne felejtsd el megköszönni, hogy helyet adott neked. Hidd el, örülni fog.

7. MINDEN VILÁGÍTSON A MOTORON!

Mivel a motorkerékpárok homlokfelület jóval kisebb az autókénál, ezért sokkal nehezebb megtippelni egy autósnak, hogy milyen gyorsan közeledsz felé. Ezért nem árt ha a fényszórótól távolabb is elhelyezel néhány kiegészítő fényforrást. Így ha több pont világít, akkor jobban meg lehet becsülni a sebességed. Nem véletlen, hogy az USA-ban kötelező minden motoron világítania az első indexeknek is. Ahogy pár éve már az új Hondákon is folyamatosan világítanak ezek Európában is.

A VFR800X-en jó szélesre helyezték az első indexeket, amelyek mindig világítanak pont ezt a láthatósági célt szolgálva

 

Egy ilyen mellény is jó szolgálatot tehet

Icon Láthatósági mellények itt. katt!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending