Connect with us
Suzuki
just1 mx

Tesztek

BMW F800GS teszt

A reklámjában az áll, hogy megállíthatatlanul off-road, de szerintem, nem csak off, hanem on-road is élvezet vele menni.

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

A reklámjában az áll, hogy megállíthatatlanul off-road, de szerintem, nem csak off, hanem on-road is élvezet vele menni.

Amint az eddigi BMW-s tesztjeimből kiderült, nem vagyok a BMW gyár R szériájának a nagy rajongója, de ez a F sorozat kifejezetten tetszik.

Jó ez a soros 2 hengeres blokk, amit könnyen vezethető vázba szereltek. A forma is tetszetős, de ez is, mint sok minden elég szubjektív dolog. Én általában ahhoz viszonyítok, hogy a többi motorhoz képest milyen. Igaz ez a menetteljesítményektől elkezdve mindenre, amivel egy motorkerékpár tulajdonságait össze lehet mérni. Nálam fő szempont a használhatóság, mert nem sokan vannak akik azért vesznek motort, hogy otthon a garázsban nézegessék. Persze ennek is megvan a piaca, de mi a használható motorokat szeretjük. 

Tehát ebből kiindulva ez a BMW jó! De ne szaladjunk ennyire előre, hanem lássuk a kategóriáinkat, amik alapján véleményezzük az aktuális tesztmotorokat. 

 
Külső: 4 pont

Ez a külső szerintem kifejezetten jól néz ki, az első lámpát és a középállványt leszámítva. 


 

Jó a szín is, talán csak a mintába vihettek volna több fantáziát, mert ez a GS felirat nem túl kreatív.
A hátulja szépen kiszélesedik a hátsó ülés alatt található tank miatt. Viszont a keskeny légszűrőházburkolat és első ülés miatt kényelmes is. A kormány-ülés-lábtartó háromszög pozíciója számomra ideális volt.

 

A műszerfalon két analóg óra és egy digitális multifunkciós kijelző található, ami rengeteg információval lát el. Ennek a funkcióit a bal oldali kormánykapcsolón található info gombbal váltogathatjuk.

A motor bal oldalára került a 2 az 1-be nagy kipufogódob, aminek a hangja zseniális. Aránylag halk, de kicsit röfögős hang hagyja el a torkát ennek az 800 köbcentis blokknak. Én teljesen beleszerettem. Nem is raknék rá másik dobot. Mondjuk ez a kategória nem is arról szól, hogy kinek hangosabb a gépe. 


 

Rendelhető hozzá ez a négyszögletű doboz, ami úgy működik, ahogy egy doboznak kell. Sok minden elfér benne, teljesen szigetelt, és a motor kulcsával nyitható. Ilyet érdemes hozzá vásárolni!Volt még markolatfűtés is a tesztpéldányon, de ezen a nyári teszten ez nem teljesített szolgálatot.

A gyújtáskapcsoló mellett helyet kapott egy mini szivargyújtó csatlakozó is, az esetleges GPS áramellátását így könnyebb megoldani. 

Motor váltó: 5 pont

A 85 lóerős, soros kéthengeres blokkot jobban felállítva szerelték be a térhálós acélvázba, mint az F 800 S-ben, amitől jobban elboldogul a terepen, mert magasabban van az alja. A nyomatékos, (83Nm) kis fogyasztású (5,2/100km) blokk hengerfejében van a turpisság. A vonóhimbás szelepvezérlés kevés kopással és súrlódási veszteséggel jár, valamint jól bírja a magas fordulatszámokat. Ebből adódóan, csak 20.000 km-enként kell ellenőrizni a szelephézagokat.

A kifinomult befecskendezésnek köszönhetően úgy veszi a fordulatot, mint valami sportmotor. 4 és 8000 között a maximális nyomaték 90%-a rendelkezésre áll, amivel nagyon könnyű motorozni. A 6 fokozatú váltó kemény, de precízen kapcsolható.

 

Az ST változaton bordásszíj hajtja a hátsó kereket, amit ennél a GS-nél lánchajtásra cseréltek. Tehát, sajnos többet kell gondozni.

Váz/Futómű: 5 pont

A futómű hangolása a budapesti utakra lett kifejlesztve. Sehol nem üt fel, viszont nem is túl kemény, jó vele közlekedni. Megkockáztatnám azt a kijelentést is, hogy talán ez volt eddigi pályafutásom egyik legjobb városi futóműve.

A magas hasmagasság miatt terepen is nagyon jól elboldogul. Az első rugózást nem a szokványos BMW Telelewer rendszerre bízták, hanem egy fordított teleszkópra, ami teljességgel állíthatatlan, viszont hétköznapi használatra ideális.

A hátsó futómű már furmányosabb. Ennek a rugóelőfeszítése és a húzófokozati csillapítása állítható, ami kétszemélyes használatnál jól jön, de van még egy útfüggő csillapító rendszer is benne, amit WAD rendszernek hívnak. Ez a rugózás függvényében, progresszív módon csillapít.
A motor száraz súlya mindössze 178 kg, ami teletankolva is 207 kg-ig tornászható fel.
Ez nem sok ebben a kategóriában, ami érződik is a kezelhetőségen.
Nagyon könnyű irányítani!

Fék: 3 pont

A BMW ABS megint rontott egy kicsit a pontszámokon, de ez a kisebb változat még mindig jobban működött nálam, mint az Adventure-ben lévő „elvileg“ jobb változat. Ez elöl 300 mm-es dupla tárcsákra harap, a 4 dugattyús Brembo nyereg, míg hátul 265mm-es szimpla tárcsa kétdugattyús Brembo féknyereg kombináció dolgozik.

 

Már többször leírtam, de azért most sem hagyom ki, hogy ha csúszós úton elkezd dolgozni az ABS, akkor ez a rendszer hirtelen elengedi a nyomást és ezzel nagyon megnöveli a féktávot. Ez mindössze arra jó, hogy irányítható marad a motor, de mi van akkor, ha kevés hely van egy ilyen manővernél?
Na mindegy, ki lehet kapcsolni, aminek az állapotát egy folyamatosan világító piros visszajelző lámpa jelzi a műszerfalon.
De akkor meg kissé szivacsos érzést kelt a fékkar behúzása, nem túl határozott a nyomáspont, pedig fémhálós fékcsövekkel van felszerelve.

Utascipelés: 5 pont

Ezen nincs mit ragozni. Több száz kilométert el lehet rajta ücsörögni elöl-hátul. Talán csak az első ülés lehetne szélesebb egy kicsit, akkor viszont alacsonyabb vezetők nehezebben tudnák lerakni a lábukat megálláskor. 

Összegzés:

Ez a soros kéthengeres blokk nagyon jó ebben a vázban, kényelmes is és könnyű vele motorozni. Az én garázsomban szorítanék neki helyet hosszabb időre is. Kár, hogy vissza kell vinnem!

Előnyök és hátrányok
  • jó futómű
  • kis fogyasztás
  • jó szélvédelem
  • jó ergonómia
  • ABS nem túl meggyőző
  • kicsit keskeny ülés
  • index kapcsolók kezelhetősége megszokást igényel
  • magas alapár 2.678.000 Ft
Felszerelés:

ARAI , OAKLEY , INTERPHONE , AXO , DAINESE

 
Műszaki adatok:

Motor típusa 4 ütemû, soros 2 hengeres, vízhûtéses, 8 szelepes DOHC
Furat x Löket 82,0 X 75,6 mm
Hengerûrtartalom 798 köbcentiméter
Sűrítési arány 12:1
Keverékképzés Benzin befecskendezéses
Olajmennyiség 2,8 liter
Gyújtás Tranzisztoros
Indító rendszer Elektromos
Kenés Nedves olajteknô
Erőátvitel 6 sebességes mechanikus
Váz típusa Térhálós acélváz
Villaszög / Utánfutás 64 fok / 117 mm
Felfüggesztés elöl Fordított teleszkópos, tekercsrugós, olajcsillapítással
Felfüggesztés hátul Hátsó lengőkar tekercsrugóval, olajcsillapítással, a rugóelôfeszítés valamint húzó elôfeszítés állítható
Kerékabroncs elöl 2,15 x 21
Kerékabroncs hátul 4,25 x 17
Fékek elöl Dupla, 4 dugattyús, 300mm-es tárcsával
Fékek hátul 2 dugattyús, 265mm-es tárcsával
Gumiabroncs elöl 90/90ZR21 (54V)
Gumiabroncs hátul

150/70ZR17 (69V)

Üzemanyagtartály 16,0 liter
Hosszúság 2.320 mm
Szélesség 945 mm
Tengelytáv 1.578 mm
Ülés magasság 880 mm – 850mm
Önsúly 178 kg
 
MOTUL ajánlat a F800GS BMW-hez:
Minden típusú gépjárműhöz megtudhatod a Motul ajánlását: innen
Alkalmazás Ajánlás Űrtartalom (ltr)
Motor (4 ü) Legjobb 300V 4T FACTORY LINE 10W-40 2,8
Jobb 7100 4T 10W-40
5100 4T 10W-40
     
     
Villa Legjobb FORK OIL FACTORY LINE MEDIUM (d)  
Jobb FORK OIL EXPERT MEDIUM (d)
Hűtőközeg (50%) MOTOCOOL EXPERT 2.6
Zsírzószemölcsök TOP GREASE 200  
Fék- és tengelykapcsoló folyadék Best DOT 5.1 BRAKE FLUID  
Better DOT 4 BRAKE FLUID

 

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending