Csatlakozz hozzánk

Biztonság

A motorosok rémálma: a figyelmetlen autós

Aki rendszeresen közlekedik motorral, szinte biztosan került már olyan helyzetbe, mikor egy autós egyszerű figyelmetlenségből (majdnem) elévágott, fellökte, leszorította…csak hogy a leggyakoribb példákat említsük…

Közzétéve

ekkor

figyelmetlen autosok galeria
MotoStar

Egyre több „okos” kis kütyüt használnak az autósok: a GPS, a telefon, a világháló mind azért vannak, hogy megkönnyítsék az életünket, miközben a közlekedésben éppen ezek okozzák gyakran a bajt – hiszen (legyen szó bármilyen tapasztalt sofőrről) elvonják el a figyelmet a vezetésről.

Mi sem nagyobb bizonyíték arra, hogy a sofőrök egyre kevésbé figyelik az utat, mint az, hogy a legújabb autókba sávelhagyásra figyelmeztető és követési távolság tartó automatikákat szerelnek. Ezek a modern kiegészítők egyrészről persze biztonságosabbá teszik a vezetést, másrészt viszont még inkább megerősítik a vezetőket abban, hogy nem kell annyira odafigyelniük a körülöttük folyó eseményekre, hiszen ott van egy automatika, ami majd megóv a bajtól – pedig ezeket nem azért fejlesztették ki, hogy megengedhessük magunknak az oda nem figyelést. Ez az, aminek a közlekedésben nincs helye.

A telefon nyomogatása mindennapos elfoglaltság az unatkozó autósoknál

A figyelmetlen autóst egy tapasztaltabb vezető könnyen kiszúrhatja: nem tartja az irányt, jobbra-balra kolbászol a sávjában, néha kicsit át is lép egy másikba, aztán észreveszi magát és hirtelen korrigál. Nem veszi fel a forgalom ritmusát, leszakad az előtte haladótól. Ha lassítani kell későn, hirtelen és erőset fékez.

Akár a hátsó szélvédőn keresztül, akár a visszapillantó tükörben láthatod, hogy nem az utat figyeli. (Vagy mikor motorral mellé érsz… A napokban épp várakozni kényszerültünk a belvárosi dugóban, beragadtunk két autó közé – bepillantottunk mindkettőbe: az egyik olvasott, a másik a telefonját nyomogatta, és közös jellemzőjük volt még, hogy egyik sem mozdította füle botját sem a Z800 nem éppen halk morgására – a szerk.)

Amíg olyan szemünk nem lesz, mint a kaméleonnak, egyszerűen nem tudunk mindenre egyszerre odafigyelni

A figyelmetlen autós kezeléséhez elsősorban (néha jó nagy adag) türelem szükséges. Az agresszió semmiképpen nem célravezető, felbőszítheti a figyelmetlen autóst, sőt, más közlekedőket is. Az ilyen sofőröket inkább ajánlatos jó nagy ívben elkerülni.

Ha ez nem lehetséges, akkor helyezkedj úgy a sávban, hogy észrevegyen. Keresd a szemkontaktust, de addig ne fogj bele kikerülő manőverbe, amíg nem győződtél meg róla, hogy valóban eljutott az agyáig, hogy a közelében vagy (pl. megfogja mindkét kézzel a kormányt és lehúzódik). Az autó holttereit mindenképpen kerüld el! Mondanunk sem kell, hogy ezek számunkra kiemelten veszélyesek.

Nem az a jó motoros, amelyik hamarabb odaér, hanem az, amelyik mindig

Forrás: SHOX

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

ICON AIRFLITE MPS

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Trending